Ajankohtaista‎ > ‎

Pontikkaa ja pirtua Kellon Nuorisoseuralla

lähettänyt Leena Holmström 23.10.2013 klo 0.28   [ 23.10.2013 klo 5.46 päivitetty ]

Sunnuntaina 20. lokakuuta 2013 vietettiin Kellon Nuorisoseuralla muistorikasta iltaa. Siellä nähtiin DVD-tallenteena kyläläisten vuosina 1980-81 esittämä, Johannes Leppärannan kirjoittama, näytelmä Pontikkaa ja pirtua, joka pohjautuu kieltolain aikaisiin tapahtumiin Kellossa. Nimimerkin takana oli kellolainen konstaapeli Eino Tiri, koko elämänsä ajan aktiivinen nuorisoseuralainen.

Näytelmässä on 34 roolihahmoa, joten sen harjoitteleminen on vaatinut näyttelijöiltä ja ohjaajilta, Eino Tiriltä ja Raija Päkkilältä, sisua ja kärsivällisyyttä. Juha Kivari, näytelmän tuomari, muistelikin, että vasta ensi-illassa 15.11. 1980 kaikki näyttelijät olivat yhtä aikaa paikalla. Mieskvartetti ja nuorisoseuran nuoret tanhuajat avustivat näytelmässä. Näytelmä tallennettiin harjoitusten yhteydessä kaitafilmille ja siitä VHS-tallenteeksi. Viimeinen versio on tämä nyt nähty DVD-tallenne.

Ilta aloitettiin kahvittelemalla. Sen jälkeen siirryttiin pimennettyyn saliin, jossa näyttämöä koristivat kuusen käkkärät ja Jussi Rytisuon pontikankeittopänikät. Mieskvartetti lauloi kaksi meriaiheista laulua haitarin säestyksellä, Reijo Tiri toivotti salintäyteisen yleisön tervetulleeksi ja Martti Asunmaa kertoili vuosina 1919-32 voimassa olleen kieltolain ajan pontikankeitosta ja pirtun salakuljetuksesta. Sitten kutsuttiin aplodien kera esiin kahdeksantoista näytelmässä esiintynyttä henkilöä. Heistä osa oli yleisön suureksi riemuksi saapunut rooliasuaan muistuttavissa vaatteissa ja varusteissa, mm. liukasliikkeinen Pekka Liipas, kulkukauppias, suurine kapsäkkeineen ja upea Ilona, lomppilan pitäjä, kanisterihameineen ja monet muut. Lopuksi katsottiin monia muistoja mieleen tuonut näytelmä.

Eija Tiri