Historia‎ > ‎

Kalimen vai Kalimeen?

Kalimenojan / Kalimenjoen nimen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta oletetaan, että nimen kantasana on kalastussanastoon kuuluva sana ´kalin´. Nykysuomen sanakirjan mukaan ´kalin´ on eräs nuotan havasosista, tavallisesti keskitiheä. ´Kalin´-sanan monikko ´kalimet´ tarkoittaa kalinverkkoja.

Sana ´kalin´ taipuu samalla tavalla kuin esimerkiksi uistin / uistimen, avain / avaimen, kaulin / kaulimen. Siis kalin / kalimen. Yhdellä e-kirjaimella kirjoitettuna nimi Kalimenjoki löytyy Iivari Leiviskän Oulun seudun merenrannikon kartasta vuodelta 1902. Mirja Jaako Oulun yliopistosta on vuonna 1972 kartoittanut Haukiputaan paikannimistöä ja tallentanut jokemme nimen muodossa Kalimenoja. (Tietäneekö kukaan, milloin ja miksi nimen loppuosa -joki muuttui -ojaksi?)

Nykyisissä tiekartoissa esiintyvät esimerkiksi nimet Kalimenojankuja, Kalimenkyläntie, Kalimensuisto ja Kalimensilta (linja-autopysäkki). Maanmittauslaitoksen kartoista sen sijaan saattaa joskus löytyä "mammutinluita" kuten nimi Kalimeenkylä. Me kellolaisetkin olemme varmaan aina käyneet "Kalimeella" tai menneet "Kalimeelle". Mutta Kellon kyläyhdistyksessä käytämme joestamme vanhaa nimeä Kalimenjoki ja pyrimme sitkeästi vakiinnuttamaan nimen yleiseen käyttöön.

PS. Vanhoista kartoista löytyy joelle muitakin nimiä : Kelloneå (Kellonjoki), sen suupuolta on joskus kutsuttu Kalewanjoeksi ja vuodelta 1784 peräisin olevassa maanmittari Wallenborgin piirtämässä Kellon kylän kartassa  nimi on Kallisenjoki.

Eija Tiri