Historia‎ > ‎

Kellon nuorisoseuran kuorot

Perjantaikuoro 110-vuotisen kuoroperinteen jatkaja

Valokuvia kuoroista löytyy kuvagalleriasta.

Vanhimmat tiedot kuorotoiminnasta Kellossa ovat 1800-luvun lopulta, Kellon Nuorisoseuran perustamisvuosikymmeneltä. Silloin Kellon Nuorisoseuran kuoroa johti Haukiputaan seurakunnan lukkari Iikka Herrala. Laulajat kokoontuivat vuorotellen kuoron jäsenten kodeissa. Stemmat harjoiteltiin laulamalla johtajan mallin mukaan, koska soittovälinettä ei ollut. Seuraavia johtajia olivat Hanne Pohjola (myöh. Hieta), oopperalaulajatar Olivia Gebhard ("Nikin Viivi") vuosina1910-1917, opettajat Niilo Suomela ja Mikko Kastinen. Vuonna 1921 kuoron johtajaksi tuli opettaja Toivo Kaitera, joka oli kotoisin Limingasta. Hän oli sekä runoilija että innokas musiikkimies.

Toivo Kaiteran kuoleman jälkeen kuorotoiminta lopahti. Kun jatkosota päättyi ja olot hieman vakiintuivat, alkoi kuoroharrastus jälleen, nyt Keski-Kellon kansakoululla (nyk. Hietalanmäen koulu) opettaja Lauri Sieväsen johdolla. Kuoro vieraili mm. Hailuodossa ennen juhannusta vuonna 1945. Retki tehtiin Janne Hekkalan kalastajaveneellä Kiviniemen rannasta. Ohjelmassa oli kuorolaulun lisäksi näytelmiä ja runonlausuntaa. Lauri Sieväsen muutettua pois Kellosta kesällä 1946 kuoro sai johtajaksi opettaja Sirkka Kilven Pohjois-Kellon koululta. Kuoro lauloi nuorisoseuran iltamissa ja kävi esiintymässä naapurikunnissakin.

Kun Kilvet muuttivat etelään vuonna 1949, alkoi kuoron historiassa toinen pitkä lamakausi. Joulun alla 1983 heräsi ajatus aloittaa kuorossa laulaminen jälleen. Kokoon saatiin noin kymmenen laulajan joukko ja johtajaksi opettaja Juha Kivari. Ensiesiintyminen oli nuorisoseuran pikkujoulussa. Kuoron nimeksi tuli Perjantaikuoro, koska se harjoitteli perjantai-iltaisin.

Vuosien mittaan Perjantaikuoro on laulanut seuran omissa juhlissa, maakuntajuhlilla, Kellon Martta-yhdistysten tilaisuuksissa ja Kellon vanhustentalon joulukahveilla. Mieliin on jäänyt esiintyminen Tallinnan Laululavalla tuhansien virolaisten ja suomalaisten laulajien kanssa. Yhteistyötä on ollut myös tanhuryhmä Kalkkisten kanssa. Kuoro ja Kalkkikset ovat käyneet kahdella esiintymismatkalla Unkarissa Haukiputaan ystävyyskaupungissa Szigetszentmiklósissa Budapestin liepeillä.

Oltuaan 20 vuotta Perjantaikuoron johtajana Juha Kivari halusi siirtyä kuoron bassoon laulajaksi, ja vuonna 2004 Perjantaikuoron johtajaksi ryhtyi kotikylään eläkkeelle jäätyään palannut rehtori Pentti Tiri. Tiri oli pitkään johtanut nuorisoseuran kuoroa Pattijoella. Viime vuosina Perjantaikuoro on harjoitellut nuorisoseuralla ja myös Kellon koulukeskuksessa ja Kellon seurakuntakodilla. Kuoro on pitänyt vuosittain kevätkonsertin salintäyteiselle yleisölle. Paitsi nuorisoseuran juhlissa se on esiintynyt monissa Haukiputaan seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa kuten Kauneimmissa joululauluissa, hiljaisella viikolla kirkossa, hyväntekeväisyyskonserteissa ja avustanut jumalanpalveluksissa kotikylän seurakuntakodissa. Mieluisa tehtävä oli päästä esiintymään Oulun hiippakunnan lähetysjuhlilla Haukiputaalla syyskuussa 2011 ja olla siellä myös esilaulajana. Yksi kuoron järjestämistä mieleenpainuvimmista tilaisuuksista oli Kellon seurakuntakodissa vuonna 2009 pidetty kevätkonsertti, jossa kuoro lauloi mm. Schubertin Saksalaisen messun. Sama konsertti pidettiin seuraavana keväänä Haukiputaan seurakuntakeskuksessa.

Syksyllä 2011 Perjantaikuoro sai kunnian edustaa Haukiputaan kuntaa Szigetszentmiklósin Unkari-Suomi ystävyyspiirin 20-vuotisjuhlassa. Kolme päivää sydämellisten unkarilaisten vieraana juhlissa, retkillä ja konsertti roomalaiskatolisessa kirkossa messun jälkeen oli unohtumaton kokemus kuorolaisille ja muille mukana olleille. Perjantaikuoron toistaiseksi viimeinen esiintyminen oli jumalanpalveluksessa Kellon seurakuntakodissa tapaninpäivävnä 2011.

Eija Tiri käytti lähteenä mm. Maija-Liisa Kemin, Juha Kivarin ja Veikko Annalan laatimaa historiikkia Perjantaikuoro 110-vuotisen kuoroperinteen jatkaja...